Voor velen was de allereerste kennismaking met de Koreaanse cultuur het nummer ‘Gangnam Style’. Met bier in ons hand stonden we vrolijk hupsend en schreeuwend in de kroeg, geen idee wat zanger Psy nou precies zei. Jaren later is onze kennis over de Koreaanse cultuur wel wat meer uitgebreid. Als culi-liefhebbers vooral op het gebied van K-food. Wat is K-food precies en waarom zien we het echt o-ve-ral?
door Jeske van Steen
Een reis naar Korea is voor heel wat mensen een droom. Mocht die droom onbereikbaar zijn, dan hoef je TikTok maar te openen om een glimp van de Koreaanse cultuur op te vangen. Met name K-food-video’s vullen onze feed. K-food is een afkorting voor Koreaans streetfood. Maar hoe komt het dat de Zuid-Koreaanse cultuur en dus ook K-food – laten we Noord-Korea maar even buiten beschouwing laten – zo populair is?
K-food
De Koreaanse keuken staat vooral bekend om haar friszure en pikante gerechten. Een heel bekend voorbeeld van K-food is kimchi. De ingelegde groenten, meestal koolsoorten, hebben onze harten jaren geleden veroverd. Hoe kimchi uit de Koreaanse straten de wijde wereld introk? Vooral omdat Michelle Obama (in 2013 alweer) twitterde dat haar koelkast vol stond met kimchi. Ook typisch aan K-food: er wordt veel gefrituurd. Gefrituurde kip, gefrituurde pannenkoeken, gefrituurde soft shell krab, gefrituurde donuts van rijstbloem… Wie door de straten van Seoul zwerft, voelt de geur van frituur zijn neus binnendringen. En wat dacht je van buikspek? In goede streetfood-kraampjes vind je ze met een lekker krokante buitenkant, met een zoetpikante, kleverige saus erover. De Koreanen zijn er gek op – en wij inmiddels ook.
K-drinks
De Koreanen willen óók hun dorst lessen na een portie Koreaanse dumplings of een stukje Koreaanse viscake. Waar ze dat mee doen? Met bubble tea. De ijskoude thee met gummiballetjes onderin kennen we hier ook al even, maar in Korea is het echt al jaren een gigantische hit. Dit drankje is niet alleen dorstlessend, maar ook heel Instagrammable. Als ze zin hebben in iets sterkers, dan grijpen ze naar de Soju. Met 20 tot 24% alcohol kun je je voorstellen dat ze hier behoorlijk van in de Koreaanse lampen gaan hangen.
K-diet
Naast K-food heb je ook nog het K-diet. Het K-diet is nog iets meer allesomvattend dan K-food. Je moet dan denken aan álles rondom de Koreaanse eetcultuur, dus ook gewoonten, bereidingsmethoden en eetpatronen. Maar óók de gerechten en producten die gegeten worden. K-food moet je dus eigenlijk als onderdeel van het K-diet zien.
K-ea in Rotterdam
RTL Nieuws bracht een bezoek aan K-ea, een Koreaans eetcafé in Rotterdam, en sprak met eigenaar Tuan Trang. Bij K-ea staat allerlei soorten K-food op het menu, van kimchi toast tot bubble tea. Trang heeft meegemaakt dat er rijen dik voor de deur van zijn eetcafé stonden. Vooral toen een bekende TikTokker langskwam en een video maakte over het concept, ging het snel. Zo snel, dat het eten op de kaart soms helemaal uitverkocht was.
Koreaanse hotspots
Het aantal Koreaanse restaurants in ons land is in rap tempo gegroeid. Waren er in 2018 nog ongeveer 20, zijn dat er inmiddels al zo’n 100. In grote steden vind je ook steeds meer Koreaanse hotspots. In één wijk vind je dan allerlei Koreaanse concepten bij elkaar, van supermarkten tot bubble tea bars. Iets dat je 10 jaar geleden niet kon bedenken.
Investeren in cultuur
Hoe kan het nou dat de Zuid-Koreaanse cultuur, en dus ook K-food, zo enorm populair is geworden? Flora Smit, die promoveert op de Koreaanse popcultuur, geeft uitleg aan RTL Nieuws. Volgens de Korea-expert moeten we dan terug naar het jaar 1997. Er was toen een grote financiële crisis gaande in Azië – ook in Zuid-Korea dus. De toenmalige president, Kim Dae-Jung, besloot toen enorm veel geld te pompen in de Zuid-Koreaanse cultuur. Hij was ervan overtuigd dat als Zuid-Korea werd neergezet als aantrekkelijk land, als een land dat je gezien móét hebben, dat het geld dan binnen zou stromen. En hij kreeg gelijk.
K-pop en K-food
Een onderdeel van de Koreaanse cultuur is K-pop: een Koreaans muziekgenre. In no-time won deze stroming aan gigantische populariteit in Europa en Amerika. Van over de hele wereld werden mensen fan van de mannen en vrouwen uit K-pop-bands. En wat gebeurt er als je idolen in hun muziekvideo’s en op hun social media bepaalde producten promoten? Dan wil je dat ook. Dat gebeurde ook met K-food. Een K-pop-ster hoeft maar verlekkerd naar een bolletje matcha-ijs of bakje sticky mangorijst te kijken en de bestellingen voor deze gerechten schieten door het dak. Kijk maar naar Michelle Obama en haar kimchi, waar precies hetzelfde gebeurde. Precies daarom is K-food nu een wereldwijd fenomeen.
Koreaanse keukenprins(es)
K-food kun je tegenwoordig dus bijna op elke hoek van de straat wel krijgen. Daarvoor hoef je niet eens door Zuid-Koreaanse straten te dwalen. Maar is het stiekem niet nóg leuker om de Koreaanse keuken gewoon lekker in huis te halen? Voor wie wil ontdekken of er diep van binnen een Koreaanse keukenprins(es) in zich schuilt, hebben we een aantal heerlijke recepten. Een echte favoriet is spicy kip met kaas in Korea-stijl. Tip: drink er een glas bubble tea bij en thank us later. Of ga voor dat overheerlijke buikspek met deze Koreaanse buikspek-wraps. De Koreaanse keuken blijft nog wel een tijdje hip, verwachten we, dus duik er lekker in.
Of doe als FavorFlav’s Sharon en ga naar restaurant Korea voor een heerlijke Korean BBQ.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door 🥂SHARON⚡️WINE + FOOD🥂 (@winerebelsharon)
Lees ook:
- Deze Koreaanse desserts moet je proeven
- Recept: zo maak je een verrukkelijke Koreaanse tempehburger
- Dit zijn de exacte adresjes van Netflix Streetfood Zuid-Korea
Bronnen: RTL Nieuws, koreatownlosangeles.com
Geen foodnews Missen?
Ontvang een update in je inbox